Zonnesteek – Wat is het en wat kan ik eraan doen?

juli 16, 2020

Symptomen van een zonnesteek zijn een warme huid, veel zweten, bleek zien, hoofdpijn, duizeligheid, misselijk met mogelijk overgeven, kramp in spieren, hartkloppingen (hart gaat sneller) en je slap voelen met het gevoel van flauwvallen.

Dan is het belangrijk om onder een koele douche te gaan staan, iets te drinken zoals water of limonade, in een koele kamer te gaan zitten, rust te nemen en te zorgen dat iemand bij je blijft. Als dit allemaal niet helpt maak dan strakke kleding los en ga plat liggen met je benen omhoog, zodat er meer bloed naar de hersenen gaat en je minder snel flauw valt. We willen graag dat je ons belt als de symptomen aanwezig blijven of erger worden.

Bel 112 wanneer iemand continu overgeeft, in de war is, een warme soms bleke huid heeft maar niet zweet of als iemand flauwgevallen is en na 2 minuten nog niet wakker is. Dit zijn tekenen van een hitteberoerte. Een hitteberoerte is gevaarlijk.

De kans op een zonnesteek en hitteberoerte is groter bij hogere temperaturen, meer lichamelijke inspanning dan normaal, wanneer je te weinig drinkt, alcohol hebt gedronken of drugs hebt gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *