Wintersport tips voor vertrek!

februari 21, 2018
wintersport tips

Tips voor vertrek wintersport

Huidkanker is meestal een gevolg van uv-straling. Uv-stralen associëren veel mensen met warm zomerweer, maar ook in de koude maanden van het jaar zijn ze net zo schadelijk voor je huid.

De uv-straling is in de bergen sterker dan thuis op zeeniveau 

Witte pistes, de temperatuur onder het vriespunt en de zon aan de blauwe lucht. Kortom: de ideale wintersportomstandigheden. In de bergen is de lucht schoon en helder waardoor de uv-straling flink sterker is, zelfs als de zon zich niet laat zien. Wist je bijvoorbeeld dat een groot deel van de zonnestralen gewoon door bewolking of mist heen komt? Of dat verse sneeuw 90 procent van de zonstraling weerkaatst? Je huid kan door deze factoren extra snel verbranden.

Voorkom verbranding, vooral bij kinderen 

Ernstige verbranding in de jeugd verdubbelt de kans op melanoom, de ergste vorm van huidkanker. Bescherm je huid en die van je kinderen dus goed door te smeren, bedekkende kleding te dragen en waar mogelijk de schaduw op te zoeken: smeren, kleren, weren.

3 tips om je huid tegen de winterzon te beschermen

Tip 1: Smeren  

Gebruik  een crème speciaal voor de wintersport.

Smeer de huid een half uur voordat je naar buiten gaat in zodat de crème goed intrekt. Herhaal het insmeren zeker iedere 2 uur. Zonnebrandcrème verdwijnt gedurende de dag van de huid. Met het op- en afdoen van je skibril, helm en muts veeg je de crème nog sneller van je gezicht. Smeer liever een keer extra, dan dat je te laat bent en met een verbrand gezicht de piste af komt.

En: Vergeet je lippen, oren en je nek niet.

Tip 2: Kleren  

Het dragen van een helm beschermt je hoofd tijdens een val, maar beschermt ook gelijk je hoofdhuid tegen de zon. Dit geldt ook voor een muts tijdens de lunch. Denk ook aan een col om je nek te beschermen.

Draag een zonnebril of skibril. Het beschermt niet alleen je ogen tegen de uv-straling, maar ook de gevoelige huid rondom je ogen.

Tip 3: Weren 

Je bent vaak de hele dag lekker aan het skiën of boarden. Het is dan natuurlijk verleidelijk om in de zon te lunchen. Midden op de dag is de zon het sterkst. Hét moment om even de schaduw op te zoeken om je huid even rust te geven van de zon. En een goed moment om je nog een keer in te smeren.

Bron: /www.kwf.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *